Reglerne finder alene anvendelse i de kommuner, der efter boligreguleringsloven er kategoriseret som regulerede kommuner, og finder kun anvendelse på lokalplaner vedtaget og offentliggjort efter den 1. januar 2021.
Hvad betyder det at en bolig er uden bopælspligt?
Hvis du ejer en helårsbolig uden bopælspligt, er det ikke et krav fra kommunen at du registrerer folkeregisteradresse på adressen.
En bolig kan være uden bopælspligt, hvis det er baseret på en lokalplan, der er vedtaget før 1. januar 2021 og boligen opfylder de regler som gør sig gældende for at den er fritaget for bopælspligt. Fx nyopførte beboelsesejendomme og erhvervsbygninger i Københavns Kommune, der er konverteret til boliger.
Hvis en beboer i en bolig uden bopælspligt registrerer folkeregisteradresse på adressen, vil bopælspligten dog træde i kraft og boligen vil ikke længere være uden bopælspligt.
En bolig uden bopælspligt som sekundær bolig
En bolig uden bopælspligt giver ejeren mulighed for at have et sted, uden ved lov at være tvunget til registrerer folkeregisteradresse på adressen. En del udenlandsdanskere ejer en bolig uden bopælspligt som de benytter, når de er hjemme i Danmark. Da boligen er uden bopælspligt, er ejeren ikke nødsaget til at udleje den og det er lovligt at den står tom, når den ikke benyttes af ejeren.
Det kan for nogle udenlandsdanskere også være attraktivt at leje en bolig uden bopælspligt, da det giver lejeren mulighed for at have et sted uden at registrere folkeregisteradresse på adressen, men kun have postadresse registreret.
Overvejer du at købe eller leje en bolig uden bopælspligt?
Står du og overvejer at købe eller leje en bolig uden bopælspligt har vi mulighed for at hjælpe dig. Hos Lützau har vi en lang salgs- og udlejningshistorik af eksklusive boliger uden bopælspligt.
Vi glæder os til at høre fra dig.